Цікаве

ГлавнаяСтатьи → Цікаве

Шановні друзі, нехай наші поради стануть вам у пригоді. При приготуванні копчених продуктів не можливо обійтись без коптильні. Коптильня – це пристрій, що дозволяє тривалий час витримувати продукти в димовім середовищі. Як джерело диму можуть застосовуватись: жар, тліюча тирса, стружка, тріска або тоненькі гілочки. Кору бажано зняти. Однак у будь-якому випадку дерево повинне бути не смолянистих порід. Найкраще підходить підсушена вільха, вишня, яблуня, дуб або береза. Можна до деревини додати лавровий лист або інші ароматичні трави чи гілки. Наприклад: м’яти, розмарину. Правила користування коптильнею прості: на дно коптильні викладають любу вибрану вами деревину. Потім ставлять піддон для збору жиру. Далі – решітку. На решітку викладають заздалегідь підготовлений продукт (його можна загорнути у марлю, щоб виключити забруднення димом). Зачиняють коптильню кришкою. Увага: (якщо коптильня із гідро засувом і ви маєте використовувати її у приміщенні, то слід до вихлопного патрубку під ’єднати вихлопний шланг та вивести його  з приміщення, залити воду у ємкість по периметру кришки). Далі під днищем коптильні розводять вогонь. Коли почне утворюватись дим, вогонь зменшують, щоб забезпечити постійне, тихе димоутворення. Появу полум’я. треба виключити. Запамятайте: 1) гаряче копчення використовують для не жирних продуктів; 2) продукти до 300гр. – коптять цілком, а більші – ріжуть на шматки (якщо це риба, то від неї відкидають голову  і хвіст).                                                                                                  Ось декілька рецептів підготовки продуктів до гарячого копчення: Риба: почистити і вичинити середину. Якщо треба, то порізати на потрібні шматочки. Декілька разів промити холодною водою. Потім натерти сумішшю з солі, подрібненого часнику і меленого чорного перцю. Рибу викласти у емальовану посудину і залишити маринуватись у холодному місці на ніч. Вранці – рибу вийняти, змастити олією, загорнути у марлю, викласти на решітку коптильні. Коптити понад 30 – 40хв.             М'ясо: будь-яке не жирне м'ясо миють, ріжуть на потрібні шматки, складають у емальовану посудину,  заливають маринадом: (1/2 стакана. Соєвого соусу, 1/4 стакана. олії, по 1/2 чайної  ложки базиліку і подрібненого часник, 1/4 стакана червоного винного оцту, 1 чайна ложка орегано). Накривають кришкою так, щоб шматочки були повністю покриті  маринадом і залишають маринуватись у прохолодному місці на 3доби. Потім м'ясо виймають із розсолу, дають йому підсохнути на відкритому повітрі. Викладають на решітку коптильні. Коптять 1 – 2год.                                                                                                               Птиця: м'ясо птиці ріжуть на потрібні шматки, добре миють, підсушують салфеткою. Потім кожен шматочок обдають олією і посипають спеціями до смаку. У такому вигляді  їх підсмажують на вугіллях по 2-3хв з кожного боку. Після цього шматочки мяса викласти на решітку коптильні (загорнувши у марлю). Коптити 1-2год.                                                   Приємного вам апетиту і гарного відпочинку!                            


← все статьи

© mangal.net.ua 2010